banner
Már 25, 2017
73 Views
0 0

Mesedia mindenkinek!

Written by
banner

Nem tudok olyan embert aki ne gondolna szívesen vissza a gyermekkorában szinte biztosan használt diavetítőre és az azóta klasszikussá vált diafilmekre. Közel 10 éve tároltam diafilmek beszkennelt képeit, tudtam, egyszer jó lesz még valamire. Egy cikket olvastam a épp a szülői hibákról és mikor azt ecsetelte az író, hogy sok szülő hálás azért, hogy a tabletek és telefonok így elterjedtek, ilyen könnyű hasznélni őket, hiszen akár több órára is “visszakapják” egy picit az életüket, amíg el van a gyerek a különféle mesék bámulásával. Ennek persze minden negatív hatásával együtt elemezve a helyzetet az író felhívta a figyelmet a mesélésre, az esti mesére az együtt töltött idő fontosságára és a beszélgetésre.

Ennek egyik kiváló módja a mesedia, ahol csak kép és szöveg van. A gyereknek fel kell olvasni a mesét, pörgetni tovább a képet, elmagyarázni mi van rajta, megválaszolni ha a gyerkőc valamit nem ért, vagyis minőségi együtt töltött időt jelent a diafilmezés. A mese izgalma a szülőn is múlik, a világról alkotott képe a gyermeknek a szülő keze munkája lesz és nem a Walt Disney vállalaté, hogy a többi nevenincs és erősen megkérdőjelezhető rajzfilm készítőjét már ne is említsem. Találtam már a neten diafilmek digitális változatait, még hanggal ellátott változatokat is. Egyből tudtam, hogy én nem ilyet szeretnék, hanem a “csendes” fajtát. Reméltem, hogy sok szülőt meg tudok majd győzni, hogy ismertesse meg gyermekeivel a mesediákat, élje át ő is újra ezeket és hogy az együtt töltött időből több legyen a beszélgetés, ami rendkívül sokat jelent a gyermeknek. A külföldön élő (vagy született) magyar gyermekeknek különösen fontos minden ami magyar. A nyelv ápolásán, az olvasás és írás megtanulásán túl, a régi mesék egy kis darab Magyarországot csempésznek az estéikbe. Többségük nem fog soha Magyarországon élni újra, gyermekeik magyarság tudata már kérdéses mennyire lesz erő, ha lesz egyáltalán. De ez egy teljesen másik történet, ebbe az irányba majd egy másik alkalommal térünk ki. Úgy gondolom viszont, hogy magyarságuk ápolásának egy hangyányi kis darabkáját jelenthetik a a diafilmek. Ezért is készülnek ezek a videók.

Lehet még diavetítőt kapni Magyarországon, sőt! Egész kis reneszánsza van a diafilmezésnek otthon. A vagányoknak persze a régi van, de az újak is tökéletesek. A mesék is elérhetőek szép számmal. Akinek viszont ez nem megoldható, vagy kezdésnek csak egy kis kóstolóra vágyik, nekik (is) tökéletes megoldás tud lenni a videó formájában újjászülető diafilm. Telefonon, tableten, számítógépen, vagy akár TV-n is lejátszható. A hangulat még teljesebbé tétele érdekében ajánlott minden más fényforrást lekapcsolni és sötétben élvezni a mesét. A szülő mesél, de a videó bármikor megállítható, ha például magyarázatra szorul, hogy mi az a kisgömböc, vagy hogy miért mar a kétlábú. Egy mese 5-10 percnél többet nem vesz igénybe, a magyarázatok és a követő beszélgetés hossza teljesen egyéni. A visszajelzések alapján kellő bátorítást kaptam a folytatáshoz. Hetente egyszer egy újabb mesedia jelenik meg videó változatban.

Jó szórakozást hozzá!

Címkék
·
Kategóriák:
Család
banner
Menü
Ne maradj le a történésekről, kövess minket minden nap!

Belépés közösségi fiókkal: