banner
Már 28, 2017
938 Views
2 0

450.000 háztartás nem fizet TV Licence-t Írországban

Written by
banner

Miheztartás végett. Csak hogy lásd hol állsz. Eléggé sokkoló becslés és valószínűleg alá van becsülve. Például a szomszéd sem fizet, pedig van TV-je. Kint járt az ellenőr, közölte vele, hogy nincs TV-je és nem ment be ellenőrizni. Biztos sietett valahova. Munkaidőben. Végülis csak a munkáját nem látja el rendesen. Na de ezen semmi meglepő nincsen itt. A 450,000 háztartás úgy jön ki, hogy állítólag 40 millió eurót bukott az RTE az elcsalt díjakon, valamint a lakosság durván 10 százalékának nincs már televízió készüléke. Vajon ebben már a szomszéd féle csalók is benne vannak, vagy ezek csupán azok akiknek tényleg nincsen?

Hallotta már valaki valaha azt a nevet, hogy Ryan Tubridy? Én sem. 2014-ben éppen 495,000 eurót keresett mint RTE műsorvezető. Ray D’Arcy neve már ismerősebben csenghet, ő is az 500,000 eurós kategóriában keres évente. A te TV licence-szedből. Többször éri az a vád az RTE-t, hogy teljesen felelőtlenül bánik a pénzzel és saját belátása szerint szórja azt. Akiknek a fenti fizetések az állítólagos közszolgálati médiában egy hangyányit legalább eltúlzottnak tűnnek, azok nincsenek egyedül. Semmiképpen sem utalnak ezek arra, hogy bármiféle anyagi természetű szűkölködés lenne a tv háza táján, inkább azt érzi ki belőle az ember, hogy még többet akarnak elsípolni a semmire. Mennyit szeretne keresni egy műsorvezető? 700,000 elég lenne mondjuk évente? Mert akkor veszek gyorsan még egy 11 col feletti képátmérővel rendelkező monitort, nehogy ne jusson szegényeknek ecetes fisencsipsz.

Mondok jobbat. Mennyit keres egy kezdő színész naponta az RTE-nél? 550 eurót. Naponta, jól olvastad. Emellé persze jár öltöző, ami kültéri forgatások esetén egy lakókocsi. Jár nekik asszisztens is, külön minden színésznek és szerencsére nem is emlékszem az összes juttatásra, pedig a lista korántsem teljes. Bele se merek gondolni, mi van akkor, ha már nem kezdő színész valaki. Munkatársam egy RTE sorozat egy epizódjában tűnt fel, mekkora volt ennek a költségvetése? 500,000 euró. Nem elírás, fél millió eurót szánt az ír közszolgálati tv egy nyomorult sorozat epizódra. Van még kérdés? A közszolgálati televíziózás ebben az országban azt az érzést kelti, hogy nem más, mint egy szűk, kiváltságos kör életen át történő, luxus körülmények közötti eltartása a teljes lakosság által. Semmiképpen sem a minőségi tartalomkészítés, a hatékony nűködés képét festi ez le a külső szemlélő számára, de még a felelős vállalatvezetés halovány imitációjától is messze állnak.

Mindezek fényében nem meglepő a lakosság jelentős részének ellenállása. Egész egyszerűen nem hülyék. Akik fizetik, azok közül is rengetegen vitatják, nem értenek vele egyet, de nem kívánnak kellemetlenséget maguknak, így  befizetik amit be kell. A befizetők egy szintén jelentős része rendelkezik televízió készülékkel, de eszük ágában sincs ír tévét nézni, sőt! A legtöbben még hagyományos TV adást sem néznek már a Netfilx és az on demand televíziózás korában.

Ezen számok és érdekességek függvényében még nagyobb érdeklődéssel várhatjuk, milyen szabályozást találnak ki a nagyképernyős tabletek és a laptop tulajdonosok levadászására. Nevetni biztosan lesz okunk. Tartsatok velünk!

Címkék
Kategóriák:
Írország
banner
Menü
Ne maradj le a történésekről, kövess minket minden nap!

Belépés közösségi fiókkal: