banner
Már 31, 2017
1809 Views
2 0

Árat emel az Aer Lingus – Végre nyugodtabban utazhatunk?

Written by
banner

40%-al emeli az Aer Lingus a leadott csomagok díját. Így egy útra már 60 euróba kerül egy bőrönd a legnépszerűbb célpontra, a Kanári-Szigetekre. A légitársaság 3 kategóriára osztja ezentúl a bőrönd tarifákat, a célállomás távolságának függvényében. Egyes utasok bosszankodnak, míg mások fellélegeznek és egy még letisztultabb repülési élményt remélnek az emeléstől. De hogy is van ez? Mire ez a totálisan ellentétes hozzáállás? Ki örül az emelésnek?

Többen azt mondanák, hogy akinek pénze van. Nos, aki repül, vagy bármilyen más formában utazik, annak biztosan van pénze. Különben a helyén maradna, dolgozna tovább. Az örül az emelésnek, akinek fontos az utazás kényelme. Amióta mindenki számára elérhetővé vált a repülés, azóta szinte mindenki repül. Ami nem feltétlenül jelent jó társaságot. Ült már melletted 4 órán át egy szagos makkos cipős? Megtanultad, hogy az orrod megszokja a szagokat, illatokat pár perc után, kivéve ha büdös az utastársad. Akkor 4 órán át képes vagy érezni a szagát. Üvöltött már melletted kisbaba? Rugdosta már az ülésedet gyerek? Az ilyen és hasonló élmények elkerülése érdekében választották eddig is az emberek az Aer Lingust, ugyanis azon sokkal kisebb eséllyel fogsz neveletlen gyerekkel (vagy egyáltalán családdal) találkozni és a büdösek is mintha inkább a Ryanair-t favorizálnák többségében. Az Aer Lingus is mindenki számára megfizethető, viszont egyszerűen sokkal kevesebben vállalnák be, hogy rászánjanak annyit, mikor a Ryanair általában fele árban van. Ha véletlen közelítenek az áraik, akkor visítva veszi aki csak éppen teheti az Aer Lingus jegyet. Fogjuk ugye mindenre, hogy ne sértődjenek meg a kezelhetetlen gyerekek szülei, de felbecsülhetetlen az érzés amikor kipihenten, frissen ébredve szállsz le a repülőről Budapesten, vagy pedig úgy, mintha 12 órát húztál volna le egy diszkóban mint pohárszedő és örülsz ugyan, hogy látod a családot, de leginkább csak az ágyadra vágysz. Amikor saját zsebből fizettem az utat, általában a Ryanair nyert. Hiába tudtam ugyanis, hogy meg fogom bánni, de az a pár száz euró spórolás azt gondoltam sokat jelent. Vannak viszont akik nem aprózzák el és méltó módon kívánnak utazni, nem pedig mint marhák a vágóhídra. Az Aer Lingus ebben is nyerő.

Ez az emelés nem hozza meg a kánaánt a nyugisan utazni kívánóknak, ugyanis csak a leadott bőröndre vonatkozik. Sokan a Ryanair-en sem vesznek. Mindig irigykedve néztem azokra, akik egy kézipoggyászból képesek ruházkodni és élni egy hétig. Szintén nem anyagi helyzet kérdése, hanem hozzáállásé, az elsőbbségi beszállás. Korábban azért, mert úgy fogtak jó helyet maguknak az emberek és elkerülték a tömeget, mióta viszont fix helye van mindenkinek azóta szimplán a vágóhídi érzés elkerülése miatt. Sokan sokféleképpen keresnek kifogást és próbálják hülyeségnek beállítani az elsőbbségi beszállást, de én is azok közé tartozom, akik ki nem hagynák egy úton sem. Van aki a 2 gyerekre fogja, miszerint az 4 embernek 80 euro plusz kiadás, viszont mivel előre tervezett az utak nagy része és nem túl gyakran fordul elő egy évben (4-5 alkalom talán átlagosan?), így inkább arról lehet szó, hogy nem mérik fel megfelelően az elsőbbségi beszállás kínálta előnyöket. Ami természetesen nem baj, soha nem bátorítok senkit ennek megvételére, ugyanis kiválóan érzem magam 2-3 másik emberrel az elsőbbségi sorban, nem hiányzik, hogy még ott is sor alakuljon ki.

Ez az emelés talán az első hírvivője a még több rétegű rövidtávú utazások kialakulásának. Vannak ugyanis akiknek az utazás nyűg és a lehető legolcsóbban túl akarnak esni rajta, nem számít mennyire kényelmetlen. Inkább költenek bármi másra, mint extrákra a repjegy mellé. Megint másoknak fontos a kényelem és a nyugalom és ezért hajlandóak azt a minimális extrát kifizetni. Nincs azonban igazán olcsó megoldás, ami egész évben elérhető lenne a rászorulók számára, erősen trükközni kell és folyamatosan figyelni, talán akkor sikerül igazán olcsó jegyet elcsípni. Nincs valódi luxust jelentő utazási forma sem, hiszen bár mehetünk direktben British Airways-el Magyarországra, ahol kevésbé valószínű a zavaró utas, de ez még korántsem igazi luxus. Az innováció és a változatosság hiányzik az Európán belüli repülésből, az árverseny minden energiát felőröl. Csak reménykedhetünk, hogy a közeljövőben ez változni fog.

Címkék
·
Kategóriák:
Írország
banner
Menü
Ne maradj le a történésekről, kövess minket minden nap!

Belépés közösségi fiókkal: