banner
ápr 14, 2017
29571 Views
14 3

Orbán ellenes tüntetés Írországban?

Written by
banner

Negyvennyolc éves informatikus vagyok, 2015-ben költöztem Dublinba a családommal. A két év alatt sokkal többet tudtam meg a világról és saját magamról, mint valaha gondoltam volna. Az otthon és a haza szavak közti különbséget az ember csak akkor érti meg igazán, amikor a magyar anyanyelvű tinédzser gyermekei magyar mondataiban –a magyar megfelelő híján– egyre több az angol ige és az angol főnév. Amikor a két évvel ezelőtt még oly vonzónak talált emeletes buszok között a dugóban ma azon gondolkodom, mit is keresek én itt.

Magyar vagyok. Magyarabb, mint valaha. Liberális, kozmopolita. Olyan, akit most népéhez és nemzetéhez sokkal szorosabb szálak fűzik, mint régen bármikor. Sokkal érzékenyebb vagyok az otthoni eseményekre, mint amikor még otthon éltem.

Felelős vagyok, mert a nagy világon e kívül van számomra hely.

 

 • Aggódva figyelem, ahogy kormányuk módszeresen vezeti ki a hazát az Európai Unióból, és húzza egyre rövidebbre saját maga nyakán az orosz pórázt.
 • Aggódva figyelem, ahogy a gazdasági felzárkózás helyett a valódi gazdasági mutatók szerint egyre nagyobb Magyarország leszakadása.
 • Aggódva figyelem, ahogy az ostoba kormánypropaganda ellehetetleníti a globalizáció valós kihívásairól szóló értelmes vitákat, a megoldások keresését. Nem áll lángokban Európa!
 • Aggódva figyelem, hogy a Nemzeti Konzultációs kérdőívek üzeneteire fogékony kisebbség szavazataiból hogyan kreál kétharmados többséget egy aránytalan és igazságtalan választási rendszer, miközben különbséget tesz a külföldön élő magyarok között.
 • Aggódva figyelem, hogy a kormány értelmezése szerint a tüntetések igazából rendezett sorokban történő beletörődést jelentenek. Eltűnt a párbeszéd, kirekesztő megbélyegzés a jussa minden olyan civil szervezetnek, mely nemtetszésének hangot ad.
 • Aggódva figyelem a politika oldalak hangadóinak nemzeti pátosszal előadott összeesküvéselméleteit, polgárháborús vízióit.

 

Biztos nem vagyok ezzel így egyedül itt, Írországban. Jó lenne erről is beszélgetni valamikor, valahol. Elmondani mindezt az otthoniaknak és a kormánynak, annak ellenére, hogy a fiataljainkon kívül mást, történetesen engem, már nem hívnak haza.

Tehetünk valamit mi, írországi magyarok, az otthoniakért? Hogyan fejezhetnénk ki szolidaritásunkat a tüntetőkkel? Ki kell állnunk nekünk is közös érdekeinkért? Egyáltalán, érdemes hallatni hangunkat?

Ha igen, mit tegyünk?

Novák Zsolt

Kategóriák:
Írország · Magyarország
banner

Comments to Orbán ellenes tüntetés Írországban?

 • Aggodva figyelem, hogy minel tobbszor hangzik el szepen lassan tagolva akar, hogy a hulyek is megertsek: a kormanynak nem all szandekaban es erdekeben, hogy kilepjen az Uniobol, annal inkabb megy a szornyulkodes, meg hazudozas. Van kulonbseg akozott, hogy biralok egy kozosseget es annak a mukodeset, meg akozott, hogy nem akarok a tagja lenni.
  Aggodva figyelem, hogy szerinted Magyarorszag leszakadoban van. Ezek a “valos mutatok” egyebkent honnan jonnek? Remelem nem azoktol a hitelintezetektol, amelyek folyamatosan minositik fel egymas utan Orbanisztant, mert akkor valaki nagyon elcseszett valamit. Globalisan.
  Ha mar globalis, akkor kihivasok, nyilvan. Sajnos eleg sok a kihivas odahaza es kulfoldon is, nagyon sok ember kuszkodik kihivasokkal peldaul, mentalisan. De teny, hogy akad mas is. Vilagpolgarok vagyunk, erdekel az egesz vilag sorsa, mindenki erdeke fontos, figyelembe kell venni, a sajat orszagunke raer, mert az nacionalizmus. Dehat, nulla a parbeszed, semmi megoldas, ez is Orban miatt, nyilvan. Peldanak okaert: evek ota tart a bevandorlasi valsag, amire a legeletkepesebbnek kepzelt valasz eddig a fejlett es demokratikus Nyugat reszerol egy folyamatos mechanizmussal biro veg nelkuli betelepitesi kvota, meg egy Torokorszagnak zsarolasi alapot nyujto nevetseges es torekeny alku. Nem szamit, hogy akarod-e vagy sem, ez egy egyoldalu parbeszed. Akkor nekunk sem kell megalkudni. Lehet sirni rajta, de nem ertem kinek faj a hatarvedelem.
  Aggodva figyelem, hogy bar szerinted nem all langokban Europa, azert el is hiszed magadnak ugy, ahogy van, hogy ha minden igy megy tovabb, ez igy is fog maradni (bar gondolom a nacik vegul majd ugy is felgyujtjak).
  Ezt a kormanyt mar haromszor valasztottak meg es hatalmaztak fel az orszag iranyitasara. Lehet nyoszorogni rajta, meg csalast emlegetni, de a progressziv liberalis kozmopolita mentalitasu emberek sajnos keptelenek voltak olyan partokat juttatni a parlamentbe a szavazataikkal, akik ezt a ‘csalo’ kormanyt levalthattak volna. Egyszeruen nincs megfelelo tarsadalmi tamogatottsaguk, avagy nincs eleg liberalis kozmopolitank, fajo, tenyleg, de ez van. Azok a progressziv partok, akik meg bejutottak egyaltalan, a folyamatos ellentmondas, a gyuloletkeltes es az otlettelen hisztizes programjat kepviselik. El lehet menni szavazni. Vagy lehet hibaztatni a rendszert, hogy ugy van megcsinalva…bezzeg ha nem igy lenne! (…) Mar mindenkinek 5-os lenne a lotton es hazasodhatna egy teglaval is akar.
  Ha valakinek problemat okoz elsetalni, vagy elutazni a kovetsegre szavazni, akkor ne szavazzon. Biztos nem er ennyit az egesz. A munkaltato raadasul meg elengedni is koteles. Semmilyen megkulonboztetes nem er bennunket, folosleges ez a hangulatkeltes. Vagy pakoljunk borondokbol hegyet, mert nem szavazhatunk levelben. Gyujtsuk be esetleg, hogy Pesten is lassak.
  Aggodva figyelem, hogy ezen a kirekeszto, fasiszta, megbelyegzo Magyarorszagon akkora a diktatura, hogy be nem jelentett, nem engedelyezett tunteteseket szervezhetnek a es vezenyelhetnek le, mindenfele retorzio nelkul amihez az ellenzeki media cenzurazatlanul biztosithatja a hazugsag-tuzelot (Bezarjak a CEU-t! Loszart zarjak be. Be kell tartaniuk egy torveny, amit a tobbi kulfoldi egyetemnek is be kell, de ok nem cirkuszolnak valamiert). Aztan ez a csocselek kimegy az utcara, es eroszakos kormanybuktatast kovetel, ujsagirokra tamad es kibelezessel, levadaszassal fenyegetozik a facebookon es kint az utcan egyarant. Mert ok a szabad velemennyilvanitas hivei. Mert ok demokraciat akarnak. Orban meg takarodjon, uvoltik a diktatornak es kozben a karhatalom jol nem veri pepesre oket, mert hat gondolom akkor ez is az elnyomo terv resze. Egyebkent nem lepodnek meg rajta, mert pontosan ezt akarjak kiprovokalni aztan lehet sirni az indexen.
  Nagyon elszomorit, hogy felnott ember letere valaki ennyire naiv legyen, mert ha ez az egesz sajnalkodasnak csomagolt uszitas nem naivitasbol megy, akkor szintiszta rosszindulatrol van szo. Ami meg nem szomoru, hanem felhaborito.

  Herbert West április 14, 2017 8:56 du.
 • Szvsz: felesleges. Erdekel orban orjongese? Nem. Vissza akarok menni maora? Meg turistaskodni sem. Ahogy imho kulfoldrol szavazni sem lenne szabad, ugy 2000 kmrol tuntetni is az.

  Tamas Wallner április 15, 2017 5:56 du.
 • egyszerü a dolog ,,,, ki kint el az fogja be szemet es fület !! mo -on ki nem gondokodik es nem tesz a jobb eletert ,,,hat ,az erezze a hatranyait !

  Lajos Orsos április 16, 2017 5:01 de.
 • A 2018-as választáson 2 tollvonást a megfelelő helyre x vagy + formában.

  István Bertalan április 16, 2017 7:24 de.
 • Jó a cikk! Menjetek el 2018-ban szavazni!

  János Fürst április 16, 2017 3:56 du.
 • Én is hasonlóan érzek..Okvetlenul kellene egy ilyen csoportot létrehozni.

  Melinda T április 17, 2017 12:07 de.
Menü
Ne maradj le a történésekről, kövess minket minden nap!

Belépés közösségi fiókkal: