banner
Sze 7, 2017
2205 Views
0 0

Felelőtlen adatkezelés: Több száz személyes adatot tett nyilvánossá a dublini magyar nagykövetség

Written by
banner

Az adathalászok és a rosszindulatú emberek csettinthettek egy nagyot ma, amikor a beérkező emailjeik között landolt a nagykövetség reklám levele.

Az utóbbi időben már nem először fordul elő furcsaság a követség háza táján. Joggal feltételezhetnénk például, hogy a Facebook oldalukra legalább az általános iskola negyedik osztályát elvégzett embereket engednek csupán posztolni:

 

Valaki szóljon már nekik róla, hogy az “élő magyarok” az kisbetűvel írandó

Ezen még csak jót mosolyogtunk maximum, hiszen nem nagy dolog. Ciki ugyan, de ártalmatlan. A mostani eset viszont óriási felelőtlenség és még veszélyeket is hordoz magában.

Talán még fel sem tűnt volna a személyes adatok kiszivárogtatása, ha nem követi az említett emailt egy második, melyben a Microsoft Outlook bugyuta és soha az életben nem működő funkcióját próbálta a szerencsétlen flótás használni, melyben visszahívja a kiküldött emailt. Itt tűnhetett fel mindenkinek, hogy valami nincs rendben. Az általában törlésre kerülő hírlevél így talán mégis inkább megnyitásra került és a látványra először talán hangosan felnevetett az olvasó, viszont később bizonyosan szépen lassan átalakult az arckifejezése, ha teljes valóságában felmérte a helyzetet. Történt ugyanis, hogy az összes címzett email címe nyilvános, azaz minden címzett látja, hogy pontosan mely címek kapták még meg azt a bizonyos emailt. A szerkesztőségünkhöz eljuttatott levélben az A-tól a D kezdőbetűig listázott címek szerepelnek, azaz összesen 259 email cím. Egy olvasónk, aki szintén megkapta a hírlevelet, a P-től a Zs betűig látja az összes címzettet. Feltételezhetjük, hogy -amennyiben az abc-t jobban ismerik mint az “Írországban élő magyarok” helyesírását- akkor még több száz email cím gazdagítja az általunk már megismert felelőtlenül kiszivárogtatott email címek listáját. Melletük szól, hogy észrevették a súlyos mulasztást és egy röpke órán belül megpróbálták visszahívni, de ez így nem orvosolható. További lépéseket azonban nem láttunk, nem kértek bocsánatot, nem hívták fel a lehetséges veszélyekre a figyelmet. Megtesszük azonban helyettük mi!

Legalább mi kitakartuk az email címeket, ha tőlük már erre nem számíthatunk

Az email cím személyes adat, amennyiben abból azonositható a konkrét személy. Mi is több, általunk nem ismert, viszont az írországi Facebook csoportokban közreműködő embert tudtunk beazonosítani, a több száz email címet tartalmazó listából csemegézve. Ezeknek piaci értéke is van, egy ekorra adathalmaz már -potom pénzért ugyan-, de többszörösen értékesíthető.

Arra pedig, hogy milyen más visszaélésekre adhat lehetőséget ez a szivárogtatás, inkább nem adnánk tippeket.

 

Viszont indokolt lenne mindenki részéről legalább egy biztonságos jelszó beállítás (amennyiben ezzel nem rendelkezik alapból), illetve ha a kiszivárgott email címet a Facebook-hoz, vagy más “érzékeny” tevékenységhez is használja, javasolt az email cím cseréje amennyiben az adott weboldal arra lehetőséget biztosít (a Facebook-on lehetséges, a legtöbb oldalon sajnos általában nem).

Több kérdést is felvet ez a fajta hanyag adatkezelési gyakorlat:

  • Vannak akik a címüket is gyanútlanul megadták a hírlevélre történő feliratkozáskor. Milyen más adatok szivárogtak eddig ki a dublini magyar nagykövetség egyes dolgozóinak esetlegesen gyenge lábakon álló adatkezelési gyakorlata miatt (vagy bármilyen más okból)?
  • Milyen formában szivároghattak ki eddig az adatok? Információ híján ugyanis joggal feltételezhetjük, hogy “mi van ha” nem ez az első eset?
  • Biztonságban vannak-e a további adataink náluk, esetleg az írországi magyar közösség készülhet újabb sokkokra?
  • Megvan-e már az egyirányú repülőjegye annak aki ezt a hibát elkövette?
  • Hasonló a gyakorlat a különböző hivatalos ügyintézések alkalmával megismert személyes adatok kezelése esetén is?

Nyilván ezek költői kérdések, hiszen válaszra aligha számíthatunk, pedig igény minden bizonnyal lenne rá.

 

Kategóriák:
Írország
banner
Menü
Ne maradj le a történésekről, kövess minket minden nap!

Belépés közösségi fiókkal: