banner
Sze 23, 2017
1241 Views
0 0

Ezer euró a zsebbe és tiéd a ház – Meg kellett vesztegetni az ügynököt hogy házat kapjon

Written by
banner

A történet minden valószínűség szerint nem egyedi, hallani mindenféle történeteket arról, hogy milyen trükköket vetnek be az ír ingatlan ügynökök. Itt van viszont most egy testközelből.

Egykori szomszédom költözni igyekezett, ugyanis új munkahelye Dublin északi részén van. A szerződése novemberig szól, ennek ellenére júniusban elkezdett aktívan házat keresni. Minden egyes héten legalább 5-6 házat megnézett, túlzás nélkül. Három hónapig egyet sem sikerült megkapnia. Hiába vetett be minden lehetséges trükköt, valamiért soha nem őt választották. Kerülte az email küldést, mindig telefonált, ahová csak lehetett. Az angolja nem a makogós fajta, folyékonyan, érthetően beszél, még udvarias is. Ahová emailt lehetett csak küldeni, oda jól megtervezett, precíz bemutatkozást küldött mindig. Nincs gyereke, nincs háziállata, nem dohányzik, jövedelme az ismert átlagot jóval meghaladja. A háznézésekre mindig csinosan, tisztán érkezett. Mégsem sikerült neki semmi. A keresése egész Dublinra kiterjedt már a végén, nem csak az északi részre, sőt, nyugaton és északon még a kis falvakat is számításba vette, amiknek az ég adta világon semmi más céljuk nincsen, minthogy be tudjanak belőlük járni az emberek Dublinba dolgozni. Az árak ott is az egekben, néha még Dublint is überelve.

Eljött a szeptember és tudta, hogy ha novemberig valamit találni akar, akkor mindent be kell vetnie. Azonban már nagyon belefáradt a háznézésekbe és a sorozatos elutasításokba. Múlt héten az egyik háznézés során eldöntötte, hogy történjen bármi is, megszerzi azt a házat amiben éppen volt.

A helyszín Ballymun közepe, persze a hirdetésben Santry szerepel, mert épeszű ember ha meglátja a Ballymun szót, oda se néz, már görget is tovább. Nem úgy a mi emberünk, aki ismerte a környéket, de már semmi nem érdekelte, csak hogy neki adjanak oda egy kiadó házat. A kihirdetett időpontra legalább 30 másik emberrel érkezett. Jó húsz perces késéssel megérkezett az ügynök, egy húszas évei elején járó lány. Kinyitotta az ajtót, becsődültek az emberek és 3-4 jelentkező nem is a házat nézte, hanem egyből elkezdte bizonygatni az ügynöknek, hogy ők a legjobb jelöltek, itt van minden papír, itt a depozit készpénzben, hol írják alá!? A lány elhajtotta őket, mondván először nézzék meg a házat, az ajánlatuk így komolytalan. Majd utána beszedi a papírokat, de a depozitot nem fogadja el a helyszínen, hiszen a „kiválasztás” még csak ezután történik meg. Emberünk már megszokta ezeket a buzgó mócsingokat, hiszen minden háznézésnél akad egy pár, aki hasonlóképpen viselkedik és egyikük sem jár soha sikerrel. A kétségbeesésüknek tudta be a dolgot.

A ház 3 szobás, de inkább nevezzük 3 helyiségnek. 2 szoba papíron dupla, de egy francia ágyat betéve csak a fal mentén tudott volna kijönni mindkettőből az ember. Volt egy fürdőszoba és egy éppen túl nagy, jó gazos kert. 1650 eurót kérnek ezért a szép vityilóért jelenleg havonta. Emberünk gondolt egyet és úgy döntött ráígér még erre a hihetetlenül magas árra is. De ehhez meg kellett várnia, míg a kislány egyedül marad. A nézelődők közül azonban többen is azt várják ilyenkor, hogy elmenjen a többi potenciális bérlő és ők el tudjanak kezdeni bizalmaskodni az ügynökkel, elkezdhessék manipulálni, megvesztegetni, kiismerni. Várt, várt és sikerül úgy intéznie, hogy ő legyen az utolsó. Elmondta, hogy nagyon tetszik neki a ház és hajlandó 200 eurót minden hónapban zsebbe az ügynök lánynak kifizetni feketén. Ezt akár egy összegben is hajlandó odaadni, amint aláírhatja a szerződést. A 20 év körüli lány nem szeppent meg, jól láthatóan azonban az összeg nagysága lepte meg. 2400 euróval még nem sokszor próbálhatták megkenni, legyintett egyet és azt mondta: Ah ugyan már, egyszeri 1000 euró bőven elég lesz! No itt az emberünk áll koppant a padlón, egyrészt mert végre megkapott egy házat három hónapi keresgélés után, másrészt pedig mert ennyire mocskos módon kihasználja az a tyúk a piac adta előnyöket. De nem érdekelte, odaadta az ezrest, másnap bement aláírni a szerződést és átvette a kulcsokat.

Most novemberig két helyre fizet lakbért, 1650-et a Ballymun-i házba, 1300-at Rathmines-ban. Ha az utolsó hónapra halasztotta volna a keresést, szinte biztosan fedél nélkül marad. Nem tudom mennyire egyedi az eset vagy esetleg ez már bevett gyakorlat, mindenesetre kétségbeejtő és felháborító. Sokan nem tudnak két helyre fizetni albérletet még egy hónapig sem és vannak akik ezer eurót sem képesek kenőpénzként kifizetni a kapzsi ír ingatlanosoknak.

Ha bárki járt hasonlóképpen, történetét szívesen látjuk az info@irorszagimagyarokradio.com email címen, vagy Facebook oldalunkok: https://www.facebook.com/irorszagimagyarokradio/

Kategóriák:
Írország
banner
Menü
Ne maradj le a történésekről, kövess minket minden nap!

Belépés közösségi fiókkal: